Wallonië heft de beperkingen op voor de indexering van huurprijzen voor energieverslindende woningen

September 7, 2023

De Herfst van 2023 Markeert een Belangrijk Moment voor Energieverslindende Huurwoningen in Wallonië

De herfst van 2023 markeert een cruciale fase voor verhuurders van energieverslindende huurwoningen in Wallonië. Zoals we eerder in ons artikel hebben uitgelegd, is er een belangrijke beslissing genomen die het huurmarktlandschap in de regio verandert. Tot op heden werden eigenaren van energie-onzuinige vastgoedobjecten geconfronteerd met strenge beperkingen op het indexeren van hun huurprijzen. Vanaf 1 november zal er echter een wind van verandering waaien door de Wallonische vastgoedmarkt.

In ons vorige artikel hebben we de verschillende categorieën woningen besproken op basis van hun EPC-certificaat (Energieprestatiecertificaat) en de opgelegde beperkingen op huurprijsindexering. Gebouwen met een EPC-certificaat van klasse A, B of C waren vrijgesteld van deze beperkingen, terwijl eigenaren van woningen met een klasse D of E zich moesten houden aan een indexering die beperkt was tot respectievelijk 75% en 50%. Woningen met een klasse F of G, evenals die zonder EPC-certificaat, waren volledig uitgesloten van de mogelijkheid tot indexering.

Gedurende bijna een jaar hebben eigenaren van huurwoningen met een lage energieprestatie met deze beperkingen moeten leven, wat gevolgen had voor hun huurinkomsten. Met de opheffing van deze indexeringsbeperkingen vanaf 1 november breekt er echter een nieuw tijdperk aan voor hen, waarin ze nu hun huurprijzen kunnen indexeren, zelfs voor woningen met een lage EPC-waarde.

Het Doel van de Maatregel: Bescherming van Huurders en Stimulering van Energierenovaties

Het doel van het verbod op indexering was om huurders te beschermen tegen de hoge energiekosten die afgelopen zomer spectaculair stegen, wat onevenredige gevolgen had voor bewoners van energieverslindende woningen. Deze maatregel heeft echter ook een positief effect gehad. Het heeft veel verhuurders aangemoedigd om te investeren in energiezuinige verbeteringen aan hun vastgoed, wat resulteerde in lagere operationele kosten voor huurders en een verminderde milieubelasting van de woningen.

Verzet van het SNPC tegen Verlenging

Het Nationaal Syndicaat van Eigenaars en Mede-eigenaars (SNPC) verzet zich krachtig tegen een verlenging van het indexatieverbod. Volgens hen is de inflatie sinds vorig jaar sterk gedaald en is er geen rechtvaardiging meer voor het handhaven van deze huurbeschermingsmaatregel. Ze zijn van mening dat de Wallonische huurmarkt weer normaal moet functioneren.

Specifieke Berekeningsmethode om ‘Dubbele Indexering’ te Voorkomen

Het opheffen van het indexatieverbod betekent echter niet dat verhuurders de gemiste indexering van vorig jaar kunnen inhalen door een “dubbele indexering” toe te passen. Om dit te voorkomen, zijn specifieke berekeningsmethoden geïmplementeerd, inclusief een correctiefactor.

De berekening van de huurprijsindexering in Wallonië is nu onderworpen aan duidelijke en gedefinieerde regels om eerlijke verhogingen te waarborgen en buitensporige huurstijgingen voor huurders te voorkomen.

Voor meer informatie over deze berekeningsformules en details met betrekking tot huurprijsindexering in Wallonië, kunt u terecht op de officiële website voor huisvesting in Wallonië via de volgende link: Indexering van huurprijzen in Wallonië.

Kortom

In het kort heeft Wallonië een significante stap gezet door de beperkingen op het indexeren van huurprijzen voor energieverslindende woningen op te heffen. Bij IMMO KS staan we tot uw beschikking om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden in deze nieuwe fase van de Wallonische vastgoedmarkt. We willen echter benadrukken dat dit niet alleen een kans is om “meer te verdienen”, maar ook een verantwoordelijkheid. We blijven verhuurders en alle vastgoedeigenaren aanmoedigen om de energieprestaties van hun woningen en die van hun huurwoningen te verbeteren. Deze marktevolutie biedt een ideale gelegenheid om te investeren in energieverbeteringen en zo bij te dragen aan een verminderde milieu-impact, terwijl tegelijkertijd een beter comfort wordt geboden aan huurders. Blijf op de hoogte en bereid u voor, want november nadert snel en brengt verandering met zich mee voor de vastgoedsector in Wallonië.

INSCRIVEZ-VOUS À NOTRE NEWSLETTER

    Conformément au RGPD entrant en vigueur le 25 mai 2018, les informations recueillies vous concernant font l’objet d’un traitement destiné uniquement à Immo KS. Personne de contact : Kateline Schmit, info@immoks.be, +32 (0) 82 48 02 02. Les destinataires de ces données seront uniquement l’équipe de Immo KS. Vous bénéficiez d’un droit d’accès, de rectification, de portabilité, d’effacement de celles-ci ou de demander la limitation du traitement. Vous pouvez vous opposer au traitement des données vous concernant et disposez du droit de retirer votre consentement à tout moment en vous adressant à Immo KS. Vous avez la possibilité d’introduire une réclamation auprès d’une autorité de contrôle.

    Terug naar de lijst met artikelen
    1